Tryggare liv i Gottsunda

Tryggare liv i Gottsunda

Hösten 2009 präglades Gottsunda av bilbränder och stenkastning mot polisen. De åtgärder som satts in sedan dess har gett resultat.

FAKTA

Sociala satsningar
Här är några av de insatser som tillkommit i Gottsunda sedan bråken hösten 2009. En del av dem har riktats till ungdomar i behov av stöd.
 Ungdomsråd där ungdomar och lokala poliser medverkat.
 Rekrytering av fältarbetare inom socialtjänsten.
 Tätare samarbete mellan polis, skola och socialtjänst för att snabbt identifiera och sätta in insatser till unga i riskzonen.
 Fler nattvandrare.
 Manliga dansare vid Gottsunda Dans & Teater som agerar mentorer och förebilder för unga killar.
 Skrivarskola för unga som behöver hjälp att klara gymnasiet.
 Ridverksamhet för tjejer tillsammans med polisen.
 Breddad fritidsverksamhet för unga, bland annat spontanidrott i tennishallen på helgkvällar.


– Jag skulle känna mig tryggare en fredagskväll  i Gottsunda än i centrala Uppsala, säger Robert Alvrud, närpolisbefäl  i Gottsunda.
Gottsunda förknippas ofta med svarta rubriker och problem. Men faktum är att anmälningar av såväl stölder som våldsbrott i området gått ner.
När Gottsundaborna poängsatt hur trygga de känner sig i området har siffrorna på en 100-gradig skala ökat från 49 till 63 poäng sedan 2009.
– Det har skett stora positiva förändringar i Gottsunda efter bråken hösten 2009. Polisiärt är det i dag som vilken stadsdel som helst i Uppsala, säger närpolisbefälet Robert Alvrud.

Han blev ansvarig för Uppsalapolisens yttre verksamhet i Gottsunda efter händelserna för drygt två år sedan då i första hand unga invandrarkillar drabbade samman med polisen. Bråken blev ett uppvaknande och fick positiva krafter i området att gå samman. Flera av dem UNT talar med säger att en av nycklarna är att föräldrarna fått bättre koll på sina barn.
– Föräldrarna till de ungdomar som bråkade för två år sedan visste inte vad barnen hade för sig. Det är något vi tagit tag i. För två år sedan kom 50 procent av föräldrarna till skolans föräldramöten. I dag är det 95 procent. Vi ringer, skriver brev och jobbar hårt för att de ska närvara, säger Hesham El-Masry, fritidspedagog i Gottsundaskolan.
Många i Gottsunda lägger skulden för de tidigare bråken på poliserna och givetvis har även deras roll varit viktig för förändringen. Enligt Robert Alvrud satsade polisen efter hösten 2009 mycket på att skapa bra relationer till ungdomarna i området.
– Det hade förekommit stenkastning mot brandmän. Vi tog med några av de mest utagerande ungdomarna till brandkåren där de fick pröva att släcka bränder och klippa upp bilar. Efter det ville alla bli brandmän. Tittar man på vilka ungdomarna som är de mest brottsaktiva i Uppsala i dag så är inte andelen från Gottsunda särskilt stor.
  
Hussein Abowarrad vid föreningen La Softa som arbetar mot utanförskap i Gottsunda tycker att polisen kommit närmare människorna i området.
– Det har blivit ett bättre samarbete mellan polisen, socialtjänsten, skolan, föreningslivet och andra i Gottsunda, säger han.
Det går inte att blunda för att hög arbetslöshet, låg medelinkomst och en stor andel bidragsberoende personer fortsätter att tynga Gottsunda. Men ljuspunkterna verkar ha blivit fler.



Stöldbrott inklusive inbrott i bostad.
2008: 271st.
2009: 267st.
2010:221st
2011: 180 st 

Våldsbrott med okänd gärningsman.
2008: 38 st
2009: 25st
2010:23 st
2011:21st

Gäller området Gottsunda/Valsätra, Uppsala.
Källa: Polisen i Uppsala.



Taget från www.unt.se

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0